Sziasztok. 
 Ma megismerkedünk az "if"-el, hogyan is használjuk ezt. 
 Gondolom, már láttátok sok gsc fájlban hogy vannak ilyen szavak "if" "else". Ezeknek a jelentését is megtanuljuk. 
 if = ha 
 else = különben vagy külön 
 Kezdjük is el, egy alapot írok le nektek. 
 Kód
if(level.mapended == 1) 
 { 
                 iprintLnBold("A mapnak vége van!"); 
 }
 Ez annyit csinál, ha a "level.mapended" egyenlő 1-el akkor ezt a szöveget kiírja. Ezt sok féle képen lehet variálni. 
 Ha, csak egy parancsot akarsz írni az "if"-hez akkor nyugodtan elhagyhatod a kapcsos zárójelet. 
 Lásd: 
 Kód
if(level.mapended == 1) 
                  mapended ="asd";
 A parancs az, hogy "mapended="asd"-al. 
 A következő amit megtanulunk az az "else" lesz. 
 Egy alapot leírok nektek: 
 Kód
if(level.mapended == 1) 
 { 
                  iprintLnBold("A mapnak vége van!"); 
 }else{ 
                  iprintLnBold("A mapnak még nincs vége!"); 
 }
 Értelmezés: 
 Ha a "level.mapended" egyenlő 1-el akkor kiírja a szöveget, különben kiírja a másik szöveget. 
 Jöhet a következő, az "else if". 
 Ezt akkor használjuk, hogy ha 2 vagy több parancsot vagy "blokkot" szeretnénk futtatni. 
 Egy alapot írok nektek megint: 
 Kód
if(level.mapended < 0) 
 { 
                  iprtinlnbold("Nincs mapvége"); 
 }else if(level.mapended == 1) 
 { 
                  thread mapvege(); 
 }else if(level.mapended == 2) 
 { 
                  mapended = "asd"; 
 }
  Értelmezés: 
 Ha "level.mapended" nagyobb mint nulla, kiírja hogy nincs mapvége. Ha a "level.mapended" egyenlő 1-el akkor betölti a "mapvege" függvényt. Ha a "level.mapended" egyenlő 2-vel akkor a parancs az lesz hogy "mapended = "asd"). 
 Több sort is írhatsz, mivel megadtuk "if"-ben hogy "level.mapended" nagyobb mint nulla, ezért ami nagyobb nullánál mindent oda írhatsz!! 

Ennyit szerettem volna, váljon egészségetekre!! 
 UI: Ha valaki kérdezné, hogy a "switch"-et miért nem írtam le. Azért, mert egyenlőre nektek elég ennyi szerintem még ez is sok elsőre!! 
 UI2: Ha bárkinek valamilyen gondja lenne, írjon itt PÜ-t vagy vegyen fel X-firére és ott!! 
 Sipex © 2013